samtrygg_1

Så undviker du vanliga problemen när du hyr ut din bostad

Funderar du på att hyra ut din bostad? Det är ofta en enkel match att hitta en hyresgäst, men har du inte koll på vad som gäller med andrahandsuthyrning uppstår det lätt problem. En undersökning har listat vad som oftast går fel när man hyr ut sin lägenhet privat – och avslöjar hur det kan förhindras.

Om du ska ut och resa under en längre period,  jobba på annan ort eller prova på sambolivet är det ofta en bra idé att hyra ut ditt boende. Du hjälper någon som står utan bostad samtidigt som att du inte behöver ligga ute med pengar för hyran på en tom lägenhet. Vissa väljer att hyra ut sin bostad till en bekant medan andra lägger ut en annons på internet. Oavsett vem som hyr ditt boende är risken dock stor att ni stöter på problem som kan stå dig som hyresvärd dyrt.
Ska du hyra ut din bostad? Så här går det till

2015 gjordes en enkät om privat andrahandsuthyrning och resultatet är tydligt: hälften av de som någon gång har hyrt ut sin bostad privat har stött på någon form av problem med sina hyresgäster.
– Att hyra ut en lägenhet handlar inte bara om att ge någon sin nyckel och i utbyte få in hyran på sitt konto – inte ens om man känner personen i fråga, säger Marcus Lindström, vd och grundare av uthyrningsföretaget Samtrygg.

Ville ha en hjälpande hand
Marcus blev själv utsatt för bedrägeri när han skulle flytta in i en andrahandslägenhet som han hade hittat i Stockholm för några år sedan. Hyresvärden hade hyrt ut samma bostad till flera personer samtidigt för att tjäna pengar på depositionerna han fick in och Marcus fick fortsätta lägenhetsletandet i flera år. Det var då idén till Samtrygg föddes.
– Det är mycket juridiskt som behöver benas ut när det kommer till andrahandsuthyrningar och det är viktigt att man har allt på papper om en tvist skulle uppstå. Jag saknade en hjälpande hand på hyresmarknaden, någon som hade koll på vad som gällde och kunde hjälpa mig.
Ska du hyra ut din lägenhet? Här är viktiga saker att tänka på

Samtrygg startades 2013 i syfte att kunna garantera en trygg andrahandsuthyrning i Sverige. Oavsett om du ska hyra ett boende eller hyra ut din bostad i andra hand agerar företaget mellanhand och hjälper till med allt från tydliga hyresavtal till korrekta betalningar. Att inte få in hyran i tid är nämligen det vanligaste problemet som hyresvärdarna står inför, visar undersökningen. En lägenhet som står ostädad eller skadad efter uthyrningsperioden är tyvärr också en alltför vanlig syn att komma hem till – för att inte nämna alla hyresgäster som inte betalar för skadorna de orsakat. Om du inte har koll på vad som gäller och på vad som kan hända när du hyr ut din bostad i andra hand är det därför mycket som kan gå fel.

Hyr ut din bostad kostnadsfritt
På Samtryggs hemsida kan du lägga upp en annons helt konstnadsfritt. Du skapar enkelt ett konto och fyller i uppgifter om lägenheten du vill hyra ut. Intresserade hyresgäster får sedan boka in sig på visningstider som passar dig och när du har valt den hyresgäst du känner dig trygg med gör Samtrygg en kreditvärdering på denne, för att säkerställa att han eller hon kommer att kunna betala hyran.
Vill du veta mer om hur det går till? Klicka här

Pengarna kommer varje månad att betalas in till Samtrygg, som i sin tur betalar dig som hyr ut boendet. Det gör att pengarna alltid kommer in i tid och att du slipper bråka om eventuellt uteblivna hyror. Om hyresgästen av någon anledning stöter på problem och inte kan betala hyran ingår nämligen en betalningsgaranti som gör att Samtrygg kommer att stå för den uteblivna kostnaden.
– Vi har stenkoll på vad som gäller rent juridiskt och vår tjänst gör uthyrningen enklare för dig som hyresvärd; du slipper krångel med depositioner och andrahandsförsäkringen som ingår täcker eventuella kostnader något skulle gå sönder. Det ska vara smidigt och tryggt att både hyra och hyra ut sitt boende, och det är något vi har lyckats med, säger Marcus.

1483544690982

Varje år hyr 150 000 svenskar bostäder i andrahand och för en betydande andel av befolkningen är andrahandsuthyrning det enda alternativet på bostadsmarknaden. I takt med att fler och fler etablerar sig på andrahandsmarknaden ökar också antalet människor som möts av dess utbredda otrygghet.

Här kommer Samtrygg in - vi ser det som vår uppgift att skapa en modern hyresmarknad där fler hyr och hyr ut bostäder säkert, smidigt och till ett pris båda parter gemensamt är överens om.

Vill du veta mer? Klicka här